Type and press Enter.

Lăstarul meu de portocal, cartea care mi-a sfâșiat sufletul

M-am ridicat emoționat și mi-am desfăcut cămașa. Am simțit-o cum iese din pieptul meu slab.-Zboară păsăruică. Sus de tot. Urcă și oprește-te pe degetul lui Dumnezeu. Dumnezeu o să te ducă altui băiețel și ai să cânți frumos cum mi-ai cântat mereu mie. Adio, păsăruică drăguță!M-a cuprins un gol fără sfârșit pe dinăuntru.

Povestea reală a copilăriei lui José Mauro de Vasconcelos, alintat Zezé, dar și cartea scrisă de acesta, la vârsta maturității, mi-au sfâșiat complet sufletul. Tristețea care m-a cuprins nu m-a stors de vlagă, ci mi-a răscolit fiecare celulă din corp și m-a instigat la revoltă. Împotriva celor mari, a nedreptății, a vieții și chiar împotriva lui Dumnezeu.

Zezé, un băiețel de 5 ani, are tot aurul din lume ascuns în colivia pieptului său, dar această bogăție nu-i este de folos deoarece ochii celor din jur sunt prea orbi ca s-o vadă. Puțini sunt cei care merg dincolo de zdrențele existenței protagonistului nostru, iar aceștia devin oamenii cu cea mai mare însemnătate în viața copilului care simte „…un soare de fericire în inimă.”

Nedreptatea și suferința îl maturizează pe Zezé înainte de vreme, iar valurile de bătăi pe care le primește începând cu frații mai mari, colegii sau chiar tatăl lui îi lasă cicatrici adânci atât pe piele, dar mai ales în suflet. Singurul lui sprijin în casă este sora mai mare, Glória.

Cureaua zbârnâia cu o forță a naibii pe corpul meu. Parcă ar fi avut o mie de degete care mă nimereau pretutindeni. Am căzut jos ghemuindu-mă în colțul peretelui. Eram convins că o să mă omoare. Abia am mai putut auzi vocea Glóriei care venea să mă salveze. Glória, singura blondă ca mine. Glória, de care nu se atingea nimeni. Ea a prins mâna lui tata și a prins și lovitura.

Nu pot spune de câte ori am plâns în decursul celor 170 de pagini, dar pentru mine este una dintre cele mai frumoase cărți  pe care le-am citit până acum. Dacă ai ocazia s-o împrumuți sau s-o găsești de vânzare undeva, îți recomand din tot sufletul această lectură. La fel cum poveștile dulcege se transformă în amintiri dragi, așa și Zezé va deveni o amintire tristă, dar nemărginit de frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *