Type and press Enter.

Dorințe de bun-simț în 2019

An nou. Filă nouă. Prima lună. Ianuarie. La început de an toate sunt noi, proaspete, zilele sunt presărate cu un strop de magie și ne dorim atât de multe pentru anul ce tocmai a început. Să fim mai buni. Să renunțăm la un obicei prost. Să ne odihnim mai mult. Să avem mai multă grijă de noi. Să îndeplinim noi dar și vechi obiective pe care nu le-am dus la bun sfârșit în vechiul an. Și chiar dacă anul trecut tot pe aici ne învârteam cu dorințele și-am dat-o mai mult sau mai puțin în bară, anul acesta repetăm aceeași poezie iar și iar, ca pe-o sorcovă nu foarte veselă.

Când am apucat să-mi fac și eu lista, mi-am dat seama că de fapt nu mai vreau să repet aceleași liniuțe de pe listele anilor trecuți. Căci fericirea și plinătatea fiecărui moment nu mi-l dau atât de mult lucrurile acelea obligatorii (acum nu par așa, dar stai să ajungem în august), ci lucrurile venite din inimă, cu inima deschisă.

Ce-mi doresc pentru acest an? Mai mult pentru suflet și minte. Și pentru că absolut nimic nu este întâmplător, toate cele 7 dorințe care fie mocnesc în mine de ceva vreme, fie au mișcat ceva în mine la prima lor citire, le aveam deja la îndemână, într-o cărțulie colorată. Le voi lăsa aici și pentru tine, poate o dorință din lista mea îți va surâde și se va strecura pe nesimțite pe lista ta.

„Fă-ți timp să te bucuri de plăcerile simple ale vieții.”

De câte ori nu ne lăsăm pradă vârtejului numit griji, uitând să ne bucurăm de o zi însorită, de o pâine rumenă, de o carte bună sau de prezența unui om drag? Să ne uităm mai des la lucrurile mici, poate așa vom putea să cuprindem cu sufletul și lucrurile mari atunci când acestea vor veni în viața noastră.

„Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi

Mi-aș dori ca multe lucruri din această lume să fie diferite, însă doar dorindu-mi nu voi ajunge niciunde. Știu că orice schimbare începe cu un pas, dar dacă toți stăm și ne uităm la această viață ca la un decor gol, pierdem distracția, savoarea, schimbarea. Lucrurile bune nu vor veni dacă stăm deoparte, dacă repetăm clasicul DEGEABA, ci vor veni atunci când ne punem în mișcare și contribuim.

„Fii bun cu tine. Este greu să fii fericit când cineva este mereu rău cu tine.”

Pentru mine această dorință este extrem de greu de dus la bun sfârșit. Sunt rareori bună și îngăduitoare cu mine, mă judec aspru și îmi reproșez fiecare lucru pe care aș fi putut să-l fac, dar pe care nu l-am făcut. Este într-adevăr greu să ai zâmbetul pe buze când cineva te împunge pe la spate și-ți repete neîncetat că nu ești suficient de bun, de deștept, de organizat, cu atât mai mult când acea persoană ești chiar tu. Eu învăț zi de zi să fiu mai îngăduitoare cu mine pentru a ajunge într-o zi să-mi pot spune fără strângere din dinți: dacă azi nu ai ajuns acolo unde ți-ai propus, vei reuși mâine!

„Fii blând cu ceilalți!”

Nu doar în acest an, ci în continuare îmi doresc să fiu blândă, chiar mai blândă cu ceilalți. Să ascult, să împart, să zâmbesc, să fiu.

„Fii tu însuți. Toți ceilalți sunt luați.” – Oscar Wilde

Acest citat nu l-am citit acum pentru prima dată, ci îl aveam în minte de câțiva ani buni. Eram la cursul de marketing și domnul profesor ni l-a spus sub o altă formă: „Niciodată nu veți fi fericiți dacă veți sta pe scaunul altcuiva, ci doar când veți sta pe locul vostru.” Atât de mult m-au marcat aceste cuvinte încât au stăruit în mintea mea până în ziua de azi. Într-o lume în care vrem să fim mai mult ca el sau ea, ar trebui să vrem să fim noi, căci doar când suntem noi suntem cu adevărat fericiți. Orice tentativă de plagiat ne va îndepărta de sine și asta este una dintre cele mai mari pierderi pe care o putem suferi.

„Oricine are abilitatea de a vedea frumusețea, nu va îmbătrâni niciodată.” – Franz Kafka

Unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat pe măsură ce urcăm treptele timpului este abilitatea de a rămâne copil. Doar la cei mici (și la extrem de puțini adulți) am văzut această abilitate de-a savura frumusețea fiecărei clipe ca pe o plăcintă fragedă cu mere. Uneori închid ochii și-mi amintesc cum mă încânta peste măsură fiecare lucru mărunt, cum reușeam să văd frumusețea în fiecare formă de nori, în băltoacele de ploaie și să mă bucur de o înghețată ca și cum ar fi prima. Îmi doresc să devin mai copil cu sufletul pentru a mă bucura cum se cuvine de această viață.

„Orice îți poți imagina, este real.” -Pablo Picasso

Am lăsat cuvintele nemuritoare ale lui Picasso pe final, deși n-am întocmit neapărat un top. Dar cred că în final, atunci când mă gândesc la cele mai nebunești dorințe ale sufletului meu, mă cuprinde o căldură pe dinăuntru care aprinde o scânteie. Din păcate această căldură fără o acțiune clară nu va avea niciodată sorți de izbândă. Și încet, încet, acest foc se va domoli, căldura va scădea în intensitate și la prima adiere a îndoielii se va stinge de tot. Ca să fim oameni cuprinși de căldură și bucurie pentru tot ceea ce ne dorim să realizăm, voi repeta cuvintele faimosului pictor: „Orice îți poți imagina, este real!”

Să avem un 2019 plin, blând și  să îl croim după sufletul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *